Metsästys Suomessa kirja julkaistu

 

arma3

Asekirjatrilogian kolmas osa ilmestynyt

Metsästys Suomessa

Turun kirjamessuilla julkistettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama teos, jota voi pitää jatkona Turun museokeskuksen kahdelle aikaisemmalle asejulkaisulle. Vuonna 2008 ilmestyi Drillinki ja pystykorva, joka esitteli Ase miestä myöten -näyttelyyn yksityiskokoelmista lainattuja aseita. 
Ampuma-aseiden jälkeen vuoron saivat ”kylmät aseet”, kun 2010 painosta tuli Miekka Suomessa.
Se kertoi miekan tarinan maassamme esihistoriasta nykypäiviin, ja tällä kertaa painopiste oli julkisissa, erityisesti Turun museokeskuksen ja Suomen kansallismuseon kokoelmissa.

SKS:n, Museokeskuksen ja asekeräily-yhdistys Arma Aboa ry:n yhteistyönä julkaistaan nyt Metsästys Suomessa, jossa jälleen palataan keräilijöiden luomien yksityiskokoelmien pariin. Ne kuvittavat joukkoa artikkeleita, jotka kertovat metsästyksen vaiheista Suomessa aina maamme asuttamisesta alkaen, pääpainon ollessa 1800- ja 1900-luvuilla.

Kirjoittajista voi nostaa esiin pitkän linjan metsästyksen historian harrastajan Pentti Katajan, jonka artikkelit käsittelevät paitsi aseiden, myös Suomen ase- ja metsästyslakien kehitystä. Oman lukunsa on saanut ”Suomen metsästyskuningas” J.J. Maexmontan, jolle kuulunutta esineistöä on myös omissa kokoelmissamme. Toisena tuotteliaana kirjoittajana on mainittava Turun museokeskuksen tutkija FT Tarja-Tuulikki Laaksonen, jonka artikkelit ulottuvat metsästysteemaisista sisustusesineistä metsästysmajoihin ja -linnoihin.
Muita kirjoittajia ovat Kari Hintsala, Ari Kesäläinen ja Liisa Puhakka.

Kuvituksena olevat aseet edustavat laajaa kirjoa ammattimaisten aseseppien kalleimmista tuotteista kyläseppien kansanomaisiin muunnosaseisiin. Trilogian aiemmista osista poiketen aseet eivät kuitenkaan ole pääosassa, vaan kirjan sivuille on päätynyt korkealuokkaisia kuvia aseiden ja metsästyksen lisävarusteista, mitä erilaisimmista metsästysteemaisista koriste-esineistä mukaan lukien erikoinen sarvijänistrofee, sekä metsästystä niin vakavasti kuin leikillisestikin kuvaavia postikortteja.

Metsästys Suomessa. Aarteita keräilijöiden kokoelmista
Toimittaneet: Kari Hintsala, Iiro Kuuranne
Sidottu. 144 s.
ISBN 978-952-222-447-7
Hinta: 38 €
Kirjaa on saatavilla muun muassa Turun linnan museokauppa Fataburista.